Kalça Protezi Ameliyatı Nedir?

Kalça protezi ameliyatı bozulmuş olan kalça eklem yüzeyinin yapay bir yeni eklem yüzeyi ile değiştirilmesidir. Kıkırdak aşınması ile başlayan kalça eklem bozulması ilerleyen dönemlerde kalça ekleminde şiddetli ağrı ve eklem hareket kısıtlılığı yapar. Ameliyat dışı tedavilerden fayda görmeyen ya da ilerlemiş olgularda kalça protezi ameliyatı uygun bir seçenek olarak gözükmektedir. Kalça protezi ameliyatı yarım veya total kalça protezi şeklinde olabilir. Kırık zemininde ve ileri yaş hastalarda yarım ya da parsiyel kalça protezi ameliyatı daha uygun bir seçenektir. Osteoartrit yani kireçlenme durumundan ise total kalça protezi ameliyatı daha uygun bir seçenektir. Total kalça protezi ameliyatında kalça ekleminin hem uyluk kemiğinin üst ucu hem de yuvanın yüzeyi total olarak yeni yapay eklem takılır. Bu ameliyat çimentolu total kalça protezi ameliyatı veya çimentosuz total kalça protezi ameliyatı olarak iki teknikle de yapılabilir. Genel olarak kalça eklemi kireçlenmesinde çimentosuz total kalça protezi sıklıkla kullanılmaktadır. Kalça protezi ameliyatında kullanılan bu yapay eklem protezinde farklı yüzey seçenekleri bulunmaktadır. Top ve soketten oluşan bu yapay eklemde metal, seramik veya polietilen dediğimiz farklı çeşit implantlar kullanılmaktadır. Bu malzemeler ve bunların teknik özellikler protezin ömrünü veya yıpranma süresine etkisi vardır. Kalça protezi ameliyatının başarısı veya uzun ömürlü olması birçok faktöre bağlıdır. Kullanılan cerrahi teknik, implant kalitesi ve kalça eklemini kullanım alışkanlıkları gibi etkenler protezin ömrünü ve başarılı bir kalça protezi ameliyatına etkisi olan faktörlerdir.

 

Kalça Protezi Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Kalça kireçlenmesi olan ve ameliyat dışı tedavi seçeneklerinde fayda görmemiş kişilerde cerrahi seçenek olarak kalça protezi ameliyatı gerekebilir. Kalça eklemi kireçlenmesinde başlangıç tedavi seçenekleri olan kilo verilmesi, ilaç kullanılması veya fizik tedavi ya da eklem içi enjeksiyon gibi seçenekler değerlendirilebilir. Bu seçenekler bir veya birkaçı uygulanmış ve yeterince klinik fayda görmemiş hastalara total kalça protezi ameliyatı uygulanabilir. Ancak ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi, enjeksiyon gibi diğer seçenekler kalça eklemi kireçlenmesini tedavi etmez. Örneğin ağrı kesici ilaç kullanınca eklemdeki kireçlenme çözülmez. Bunlar sadece hastanın süreci rahat geçirmesini sağlar. Yani semptomatik tedavide kullanılır ancak sorunu kökten çözmez. Kalça protezi ameliyatı zamanı gelinceye kadar hastayı geçici süre rahat ettirir.

 

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Kalça protezi ameliyatından 1 gün sonra hastalarımız üzerine basıp yürüyebilmektedir. Ameliyat sonrası aynı gün veya ertesi gün yürüyüşler başlar. Yara iyileşmesi 15 gün sürer. Bu sırada 2 günde 1 pansuman yapılır ve 15. Gün yara kontrolü sonrası yaranın yıkanması ve duş alma işlemine izin verilir. Daha erken yıkanma ihtiyacı olan hastalarda su geçirmez pansuman bantları ile duş alınmasına izin verilebilir. Daha sonra 6. haftada, 3. ayda, 6. ayda, 1.yılda ve daha sonra yılda bir düzenli kontroller yapılır.

 

Kalça Protezi Ameliyatından Sonra Fizik Tedavi Gerekir Mi?
Memnuniyet oranı çok yüksek olan bu ameliyatta hastalarımız hemen üstüne basıp yürüdüğü için ameliyat sonrası dönemde bacak zayıflaması atrofi gibi süreçler gelişmez. Hastalarımızın ameliyat öncesi döneme göre hareket açıklığı arttığı için ve yük verdiği için bacak yürüdükçe kuvvetlenir. Ameliyat sonrası yatak içi egzersizler hastaya öğretilir, daha sonra ayakta hastamızın yapabileceği çok basit kuvvetlendirme egzersizleri ile devam edilir. Özel durumlarda nadiren fizik tedavi merkezinde fizik tedaviye başvurulması gerekebilir.

 

Kalça Protezi Ameliyatında Genel Anestezi Zorunlu Mu?
Kalça protezi ameliyatlarımızı genel olarak spinal anestezi dediğimiz belden uyuşturma yöntemi ile yapmaktayız. Özellikle genel anestezi tercih eden hastalarda genel anestezi yapılmakla birlikte spinal anestezi en çok tercih edilen yöntemdir. Spinal anestezi sonrası ameliyat bitiminde hastanın ağrısı olmaz ve daha konforlu bir anestezi yöntemidir.

 

Kalça Protezi Ameliyatından Sonra Bacak Boyum Eşitlenir Mi?
En sık karşılaştığımız sorulardan birisi ‘Doğumsal kalça çıkığına bağlı kalça kireçlenmesinde oluşan bacak boy eşitsizliği ameliyat sonrası düzelir mi?’ Kalça protezi ile birlikte bacak uzatma boy uzatma aynı seansta yapılır ve bacak boyu genellikle eşitlenir. Bacak boyu uzatma 6 cm’e kadar rahatlıkla yapılabilmektedir. 8-9 cm kısalığı olan hastalarda bacak uzatma yapılar ancak eşitlemek birtakım riskler barındırdığı için tam eşitleme yapılmaz. 5-6 cm’e kadar olan bacak boy eşitsizlikleri rahatlıkla protezle birlikte tedavi edilir. Anca bu durumlar hastaya özeldir. Her hasta farklıdır. Fizik muayene ve röntgen değerlendirmesi sonucu karar vermek daha uygun olur.

 

Kalça Protezi Ameliyatı Uygulamaları
Doğumsal kalça çıkığına bağlı 6 cm bacak boy kısalığı olan hasta kalça protezi ameliyatı sonrası bacak boyu 6 cm uzatılmış ve eşitlenmiş. Bacak boyunda kısalık varsa eşitsizliğe bağlı zaman içinde belde ve dizde kireçlenmeler başlar. Tek taraflı çıkıklarda kalça protezi ameliyatını bel ve diz eklemlerini korumak amaçlı erken yaşta yapmak gerekir.

 

Çocuklarda Kalça Protezi Ameliyatı
Kalça protezi ameliyatı kalça eklem kireçlenmesi için yapılır. Çocuklarda kalça eklem kireçlenmesi çok nadir olduğu için bu yaşta bu ameliyat gerekmez . Çocuklarda genellikle kalça protezi ameliyatına ihtiyaç olmasın diye önleyici veya koruyucu ameliyatlar gerekir. Buna rağmen çok nadir durumlarda adolesan çağda travma sekeli veya septik artrit sekeli sonrası protez gerekebilir.

 

Kalça protezinin ömrü kaç yıldır?
Kalça protezini ömrü birçok faktöre bağı olmakla birlikte en önemli faktör yüzey teknolojisidir. Seramik yüzeyler aşınma özeliği yoktur. Çok zor kırılır. Artık günümüzde gelişen teknolojiyle beraber seramik seramik protezler sayesinden uzun ömürlü kalça protezi ameliyatı yapabilmekteyiz. Polietilen yüzey ve metal baş kullanımı en kısa ömürlü protezdir. Kullanılan metal başlar zamanla polietilen (protezin plastik kısmı) aşındırır. Yüzey aşınmasına bağlı metallozis (paslanma) ve gevşeme sebep olabilir.

 

Kalça protezi ameliyatı sonrası enfeksiyon görülür mü?
Kalça protezi ameliyatı sonrası nadir olarak enfeksiyon görülebilir. Erken dönem enfeksiyon veya geç dönem enfeksiyon görülebilir. Enfeksiyon görülmemesi için ameliyat öncesi tetkikler ve kontroller yapılmalı, ameliyathane koşulları protez ameliyatı için uygun olmalı ve ameliyat sonrası dönemde hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Yani enfeksiyon hasta kaynaklı veya çevresel faktörlere bağlı gelişebilir. Ameliyat sonrası dönemde uygun yara bakımı ve antibiyotik kullanımı öneriyoruz. Ameliyattan 1 saat önce profilaktik dediğimiz önleyici antibiyotik uygulaması öneriyoruz.

 

Kalça protezi ameliyatı sonrası protez çıkar mı?
Kalça protezi ameliyatından sonra protez çıkığı görülebilir. Ameliyat sonrası bazı aşırı hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu hareketler ameliyattan önce ve ameliyat sonrası hastaya doktor tarafından öğretilmelidir. Uygun açılarda yerleştirilmiş protezin çıkması aşırı ters hareketler yapılmazsa çıkması zordur. Yuva ve başın yerleştirilmesi gereken optimal açılar sağlanmazsa protez çıkığına yatkınlık oluşur ve protez daha kolay çıkar. Tekrarlayan protez çıkıklarında kalça protezi revizyon ameliyatı gerekebilir.

 

Kalça protezi çift taraflı yapılır mı?
Genellikle önce bir taraf 3 ay sonra 2.taraf şeklinde sırayla yapılmaktadır. Ancak genç aktif hastada anestezi riski düşük hastada aynı anda 2 kalça protezi ameliyatı yapılabilmektedir. Yurt dışından gelen hastalarımızda çift taraflı olarak yapabilmekteyiz. Ameliyattan sonra hemen üstüne basıp yüründüğü için çift taraf yapılmasında sakınca yoktur.

 

Kalça protezi ameliyatı olan namaz kılabilir mi?
Kalça protezi ameliyatı sonrası namaz iyileşme dönemi sonrası doktor izin verirse kılınabilir. Eğer kalça protezi ameliyat bitiminde yapılan kalça hareketleri kontrolünde kalça eklem stabilse, güven aralığı genişse ve kalça çıkmıyorsa namaz kılınabilir. Bunun için en az 6 ay süre geçmelidir. Kalça protezi ameliyatı iyileşme dönemi sonrası ameliyata giren ve stabilite testi yapan hekim görüşüne göre diz çömelebilir veya çömelerek namaz kılabilir. Bazı özel durumlarda ve hastaya özgü durumlarda çömelme veya başka bazı sakıncalı hareketler kısıtlanır.



İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*